Spodaj najdete nekaj majhnih trikov in nasvetov, s katerimi lahko zmanjšate vnos kalorij in svoje najljubše dobrote naredite bolj zdrave. Razlika v okusu bo komaj opazna, opaziti pa bo zmanjšan obseg pasu.
Če želite zmanjšati dnevni vnos kalorij, je najbolje začeti pri maščobi, ki jo uporabljate za peko, saj je znano, da pri pripravi hrane uporabimo več olja in maščob, kot jih v resnici potrebujemo. Najbolj praktično je, da ne uporabljate olja iz plastenke ali steklenice, temveč uporabite olje v spreju, ga preprosto razpršite po ponvi ali pekaču. Količina maščob bo tako zmanjšana, da se zagotovo ne zredite.
Uravnotežena prehrana vključuje tudi sladkarije, samo upoštevati morate, katere in koliko jih pojeste. Če vam je všeč sladice pripravljati doma, lahko polovico bele moke nadomestite z ovseno moko ali polnozrnato moko. Dobra ideja je tudi, da prepolovite količino sestavin in pripravite polovično porcijo. Sladica bo dovolj sladka in enako okusna tudi, če del sladkorja nadomestite z začimbami, sadjem ali čokolado. In če želite z domačo sladico prihraniti še več kalorij, lahko namesto sladkorja izberete katero drugo sladilo, saj je paleta sladil brez kalorij zares pestra.
Veliko ljudi si na krožnik naloži ogromno prilog, ker se bojijo, da drugače ne bodo dobro najedli in kljub obilni količini hrane resnično ne jedo dobro. Uravnoteženi krožnik za kosilo sestavlja: polovica zelenjave, četrtina beljakovin (meso, jajca, stročnice ali mlečni izdelki) in četrtina ogljikovih hidratov (npr. krompir, kruh, testenine, riž, polenta ali drugi žitni izdelki). Zelenjava je bogata tudi z vitamini, minerali in vlakninami, vlaknine pa blagodejno vplivajo na prebavo, upočasnjujejo absorpcijo ogljikovih hidratov in zagotavljajo dolgotrajen občutek sitosti
Kadar smo v stiski s časom in moramo na hitro pripraviti obrok prepogosto brez razmisleka posežemo po hitro pripravljeni hrani ali se nabašemo s hrano, ki je bogata z ogljikovimi hidrati. Če pametno načrtujete obroke, je manj verjetno, da se nabašete s preveč ogljikovih hidratov in potem to bridko obžalujete. Seveda vam ni treba pisati tedenskega jedilnika s tremi hodi, Razmisliti je treba le za dva ali tri dni vnaprej. Naredite seznam zdravih jedi za vse obroke in nekaj jih lahko celo pripravite vnaprej in spravite v hladilnik.