Tu je nekaj preprostih nasvetov, s katerimi boste lažje prepoznali svežo zelenjavo, ki je v optimalnem stanju za porabo.
Šparglji
Poiščite ravna, svetlo zelena stebla s čvrstimi vršički in preverite, ali spodnji del stebel ni trd ali olesenel.
Avokado
Avokado je primeren za uživanje, ko je lupina temne barve in se ob rahlem pritisku s prsti rahlo vda.
Rdeča pesa
Izberite rdečo peso, ki je čvrsta, z rdečimi stebli in svežimi zelenimi listi. Rdeča pesa, ki ima porezana stebla, je običajno starejša, zato jo bo treba hitro porabiti.
Brokoli
Glava svežega brokolija ima tesno stisnjena socvetja temno zelene barve. Raje se izogibajte glavam z zelo debelimi peclji.
Korenje
Poiščite čvrsto korenje z razmeroma gladko kožo. Izogibajte se debelemu korenju, saj ima pogosto žilavo sredico. Bolje, da kupite nepakirano korenje, saj se pakirano korenje v embalaži prične rositi.
Kumare
Poiščite neoporečne, temno zelene kumare, ki so trde na otip.
Zelena
Biti mora čvrsta in svetlo zelene barve, brez odrgnin ali obledelih mest.
Jajčevci
Izberite jajčevce z gladko lupino, ki ne sme biti omehčana ali bledikava.
Česen
Poiščite debele in čvrste glavice, ki so popolnoma obdane z belo ovojno plastjo. Izogibajte se tistim, ki imajo zelene poganjke ali so na mestih porjaveli.
Por
Sveži por ima temno zelene liste in bela stebla. Por, ki ima liste z rumenimi in rjavimi lisami, običajno ni svež.
Gobe
Izbirajte gobe, ki niso odrgnjene in niso nagubane.
Krompir
Izberite čvrst krompir, ki ni obtolčen in nima razpok.
Čebula
Izbirajte čebulo, ki je trda na otip in je povsem prekrita z lupino. Ne sme imeti zelenih poganjkov.
Rdeča paprika
Izberite papriko, ki ima debelo gladko kožo, ki ni nikjer obledela ali omehčana.