Kosilo na prostem, žar in uživanje v vsakem sončnem žarku. Ko je lepo vreme, kaj je boljšega za početi?! Na vrtu ali v parku. Na žaru lahko pripravite veliko več kot le nabodala in burgerje. Na primer, zelenjavo na žaru ali okusno s solato! Tudi kos ribe z žara je zelo okusen. Niste strokovnjak za žar?
Z veseljem vam bomo dali nekaj nasvetov za popoln žar!
1. Oglje se hitro segreje, a tudi hitro ohladi. Briketi: počasneje se segrevajo, vendar dlje ohranijo toploto.
2. Ne luknjajte mesa z vilico, da bi ga obrnili. Z luknjanjem meso izgubi vlago in se izsuši.
3. Zelenjavo za ražnjiče narežite na enake kose. Tako narezana zelenjava bo zagotovo pečena enakomerno.
4. Zelenjava primerna za žar: paprika, bučke, jajčevec ter koruza.
5. Za vmesno čiščenje mreže uporabite polovico limone. Limona nevtralizira neprijetne vonjave. Tako na primer meso ne bo imelo okusa po ribi.
6. Ne puščajte svežega mesa na toplem. Meso prinesite ven šele, ko je žar dobro segret. Meso iz žara je najboljše, če ga predhodno držimo na sobni temperaturi.
7. Mesa ne obračajte prepogosto, temveč mu dajte čas, da porjavi.
8. Marinirano meso popivnajte, preden ga položite na žar. Premokro meso lahko povzroči plamen.
9. Ne solite mesa v naprej. Sol zagotavlja, da se iz mesa izloča vlaga, zaradi česar je manj verjetno, da bo porjavelo.
10. Kako najlažje očistimo žar? Takoj po uporabi, mrežo položite na travo. Naslednje jutro bo rosa olajšala čiščenje umazanije.
Veliko BBQ zabave!